TELEFON:

+40 756 094251

E-MAIL:         [email protected]
Imagine Alt

De ce islandezii?

Calul islandez este o rasă de cai dezvoltată în Islanda. Deși caii sunt de talie mică, uneori de mărimea unui ponei, majoritatea registrelor de evidență a rasei islandeze se referă la aceasta ca la un cal. Caii islandezi sunt longevivi și rezistenți. În țara lor natală au puține boli.

Strămoșii calului islandez au fost probabil aduși în Islanda de către vikingi între anii 860 și 935 d.Hr. Rasa este menționată în literatura de specialitate și în documentele istorice de-a lungul întregii istorii islandeze. Caii erau venerați în mitologia nordică, un obicei adus în Islanda de primii coloniști ai țării. Reproducerea selectivă de-a lungul secolelor a dezvoltat rasa în forma sa actuală.

Islandezul este o rasă cu "cinci coarne", cunoscută pentru siguranța picioarelor și capacitatea de a traversa terenuri accidentate. Pe lângă mersul, trotul și galopul/galopul tipice, rasa se remarcă prin abilitatea de a executa două alte mișcări. Deși cei mai mulți experți în cai consideră că galopul și galopul sunt două mersuri separate, pe baza unei mici variații în modelul de călcat, registrele rasei islandeze consideră că galopul și galopul sunt un singur mers, de unde și termenul de "five-gaited".-
Un cal de culoare cafeniu cu maro mai închis pe sferturile posterioare este călărit într-un ring de dirt de un călăreț îmbrăcat în ținută oficială neagră.

Primul mers suplimentar este un mers lateral în patru timpi, cunoscut sub numele de tölt. Există o variație considerabilă de stil în cadrul mersului și, prin urmare, tölt este comparat în mod diferit cu alte mersuri laterale similare, cum ar fi mersul lateral al calului Saddlebred, largo al calului Paso Fino sau mersul de alergare al calului Tennessee Walking Horse. La fel ca în cazul tuturor mersului lateral, modelul de călcat este același cu cel al mersului (stânga spate, stânga față, dreapta spate, dreapta față), dar diferă de mers prin faptul că poate fi executat la diferite viteze, de la viteza unui mers rapid tipic până la cea a unui galop normal. Unii cai islandezi preferă tölt, în timp ce alții preferă trotul; un antrenament corect poate îmbunătăți mersul slab, dar tölt este un mers natural prezent încă de la naștere.

Rasa execută, de asemenea, un ritm numit skeið, flugskeið sau "ritm de zbor". Acesta este folosit în cursele de ritm și este rapid și lin, unii cai putând atinge până la 48 km/h (30 de mile pe oră). Nu toți caii islandezi pot efectua acest mers; animalele care efectuează atât tölt, cât și pasul zburător, pe lângă mersul tradițional, sunt considerate cele mai bune din rasă. Pasul zburător este un mers lateral în două timpi cu un moment de suspensie între pași; pe fiecare parte ambele picioare aterizează aproape simultan (spate stânga și față stânga, suspensie, spate dreapta și față dreapta). Este menit să fie executat de cai bine antrenați și echilibrați cu călăreți pricepuți

În România, ferma de echitație Icelandic Horses Riding Ranch din Ivo (Izvoare) a fost prima fermă care a importat acești cai din Islanda și Austria. În prezent avem 35 de cai. Am ales icelandicul pentru că are un comportament prietenos și calm. Această rasă oferă o călărie confortabilă și sigură, ceea ce face din icelandics o plăcere de a călări pentru toată lumea.

.