TELEFON:

+40 756 094251

E-MAIL:         [email protected]
Alt kép

Miért az izlandiak?

Az izlandi ló egy Izlandon kifejlesztett lófajta. Bár a lovak kistermetűek, olykor póni méretűek, a legtöbb nyilvántartás az izlandi lovakra lóként hivatkozik. Az izlandi lovak hosszú életűek és szívósak. Szülőhazájukban kevés betegségben szenvednek.

Az izlandi ló őseit valószínűleg a vikingek hozták Izlandra Kr. u. 860 és 935 között. A fajtát az irodalom és a történelmi feljegyzések az izlandi történelem során végig említik. A lovakat az északi mitológiában imádták, és ezt a szokást az ország legkorábbi telepesei hozták magukkal Izlandra. A fajta az évszázadok során szelektív tenyésztéssel alakult ki mai formájára.

Az izlandi egy "öthajtásos" fajta, amely a biztos lábtartásáról és a nehéz terepen való átkelésre való képességéről ismert. A tipikus jármódok, azaz a járás, a vágta és a galopp mellett a fajta két további jármódra való képességéről is nevezetes. Bár a legtöbb lószakértő a galoppot és a galoppot külön járásnak tekinti, az izlandi fajtanyilvántartás a lábtempó kis eltérése alapján a galoppot és a galoppot egy járásnak tekinti, ezért az "ötjáratú" elnevezést kapta.
Egy barnásbarna színű ló, hátsó részén sötétebb barnával, amelyet egy fekete formaruhás lovas lovagol egy földes ringben.

Az első további járás egy négyütemű, oldalirányú járás, amelyet tölt néven ismerünk. Ez a járás robbanékony gyorsulásáról és sebességéről ismert; emellett kényelmes és talajfedező.A járáson belül jelentős stílusbeli eltérések vannak, ezért a töltöt többféleképpen hasonlítják a hasonló oldalsó járásokhoz, mint például a saddlebredek rackjéhez, a paso fino largójához vagy a Tennessee Walking Horse futó járásához. Mint minden oldalsó jármódnál, a lábtempó ugyanaz, mint a járásnál (bal hátsó, bal első, jobb hátsó, jobb első), de abban különbözik a járástól, hogy a tipikus gyors járás sebességétől egészen a normál galopp sebességéig különböző sebességgel végezhető. Egyes izlandi lovak a töltést részesítik előnyben, míg mások inkább a vágtát; a helyes kiképzés javíthatja a gyenge jármódokat, de a töltés születésüktől fogva természetes jármód.

A fajta egy skeið, flugskeið vagy "repülő tempó" nevű jármódot is végez. Ezt a tempófutamokon használják, gyors és egyenletes, egyes lovak akár 30 mérföld/órát (48 km/h) is elérhetnek. Nem minden izlandi ló képes erre a jármódra; azok az állatok, amelyek a hagyományos jármódok mellett a tölt és a repülő jármódot is képesek végrehajtani, a fajta legjobbjainak számítanak. A repülő járás kétütemű oldalirányú járás, a lábtempók között felfüggesztő pillanattal; mindkét oldalon mindkét láb szinte egyszerre ér földet (bal hátsó és bal első, felfüggesztés, jobb hátsó és jobb első). Jól képzett és kiegyensúlyozott lovak és gyakorlott lovasok számára készült.

Romániában az Ivo (Izvoare)-i Izlandi Lovak Lovasfarm volt az első farm, amely Izlandról és Ausztriából importálta ezeket a lovakat. Jelenleg 35 lóval rendelkezünk. Azért választottuk az izlandi lovakat, mert barátságos és nyugodt a viselkedése. Ez a fajta kényelmes és biztonságos lovaglást kínál, ami az izlandi lovakat mindenki számára élvezetessé teszi a lovaglást.

.